Kjo shenjë në sy paralajmëron diabetin

Ky problem i syve mund t’ju ndihmojë të zbuloni sëmundjen e zakonshme para se të bëhet më shumë dëm.

Diabeti prek më shumë se 34 milionë të rritur në SHBA, vuri në dukje Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në Raportin e saj Kombëtar të Statistikave të Diabetit 2020. Gjendja kronike – për të cilën CDC thotë se “ndikon në mënyrën se si trupi juaj e kthen ushqimin në energji” – mund të mbetet pa u diagnostikuar në fazat e hershme. Por nëse po e vëreni këtë problem me sytë tuaj, kjo mund të thotë që nivelet e sheqerit tuaj në gjak janë jashtë normales dhe se jeni duke zhvilluar diabet. Vazhdoni të lexoni për të mësuar se çfarë duhet të kërkoni kur bëhet fjalë për zbulimin e diabetit.

Vizioni i paqartë është i zakonshëm te njerëzit që kanë diabet të pakontrolluar, sipas kompanisë së kujdesit shëndetësor Kaiser Permanente. Në mënyrë të veçantë, vizioni i paqartë pas ngrënies është një shkak shqetësimi që duhet të shkaktojë një vizitë te një mjek, theksojnë ekspertët në Verywell Health.

“Sheqeri i papritur i lartë i gjakut pas një vakt mund të çojë në vizion të paqartë, sepse rritja e shpejtë e glukozës në gjak bën që një pjesë integrale e syrit, thjerrëzat, të fryhet”, shpjegojnë ata. “Ënjtja është shkaktuar nga lëvizja e lëngjeve brenda dhe jashtë syrit, dhe çon në ndryshime në formën e lenteve dhe për këtë arsye ndryshime në shikimin.”

Sipas burimit shëndetësor në internet, shikimi i rregullt mund të kthehet sapo nivelet e sheqerit në gjak të arrijnë nivelet normale dhe forma e lenteve të kthehet në madhësinë e saj origjinale. Por efektet e këtij episodi të paqartë të shikimit mund të duhen vetëm disa ditë deri afërsisht gjashtë javë për t’u qetësuar.

Nëse diabeti është i pakontrolluar, mund të çojë në probleme serioze të shikimit.

“Diabeti është një gjendje që pritet të përparojë gradualisht me kalimin e kohës. Nëse diabeti i tipit 2 nuk trajtohet, sheqeri i lartë në gjak mund të ndikojë në qeliza dhe organe të ndryshme në trup,” shpjegoi endokrinologu Vidya Aluri, pranë Klinikës për diabet UnityPoint dhe qendrës Vidney.

“Ndërlikimet përfshijnë dëmtime të veshkave, shpesh çojnë në dializë, dëmtime të syve, të cilat mund të rezultojnë në verbëri, ose një rrezik në rritje për sëmundje të zemrës ose goditje në tru”.

Kur diabeti prek sytë, mund të ndodhë retinopatia (një sëmundje që çon në një rritje anormale të enëve të gjakut në retinë). Sipas Klinikës Mayo, retinopatia diabetike mund të çojë gjithashtu në hemorragji në zonat e pasme të syve, shkëputje të retinës (e cila mund të çojë në humbje të rëndë të shikimit), glaukomë dhe humbje të plotë të shikimit.

Kaiser Permanente nxit këdo që vëren “ndezje të mprehta të dritës” ose gjëra që duken si rrjetëza për të kërkuar kujdes të menjëhershëm mjekësor pasi mund të nënkuptojë një retinë të shkëputur.

Ka shumë simptoma të tjera të diabetit për të cilat duhet të keni kujdes.

Kur sheqeri në gjak arrin një nivel të lartë, njerëzit me diabet të tipit 2 të pa trajtuar ose të pa diagnostikuar mund të përjetojnë një sërë simptomash përveç vizionit të paqartë, thotë Aluri. Ajo shpjegon se njerëzit mund të reagojnë me etje të tepruar, urinim të shpeshtë, lodhje ekstreme, infeksione të përsëritura të lëkurës dhe shërim të dobët të plagëve. Simptoma të tjera të diabetit janë humbja e pashpjegueshme e peshës, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar ose këmbë, lëkura e tepërt e thatë dhe uria e shtuar.

Sipas Institutit Kombëtar të Diabetit dhe Sëmundjeve Tretëse dhe Veshkave (NIDDK), njerëzit me diabet të tipit 1, të cilët nuk prodhojnë insulinë, zakonisht fillojnë të vërejnë simptoma pothuajse menjëherë sepse gjendja e tyre është më e rëndë. Sidoqoftë, ata me diabet tip 2, të cilët nuk po prodhojnë mjaftueshëm insulinë, normalisht kanë simptoma të lehta që kalojnë pa u vërejtur për disa kohë. “Disa njerëz nuk e zbulojnë se kanë sëmundjen derisa të kenë probleme shëndetësore të lidhura me diabetin, të tilla si vizion të paqartë ose zemër”, shpjegon NIDDK.

Kontrollimi i sheqerit në gjak dhe bërja e ekzaminimeve të rregullta të syve është mënyra më e mirë për të siguruar që diabeti nuk ndikon në shikimin tuaj.

Nëse ju jeni diagnostikuar me diabet, Kaiser Permanente sugjeron të mbani nën kontroll nivelin e sheqerit në gjak dhe të vizitoni rregullisht mjekun tuaj të syve për të parandaluar që gjendja të shkaktojë dëmtime të përhershme në sytë tuaj

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *