Nëse po pini antibiotikë, këto shqetësime i keni prej tyre

Edhe pse përdorimi i antibiotikëve nuk është i rekomanduar për shkak të efekteve anësore të tyre, në disa raste të infeksioneve bakteriale serioze, ato janë të domosdoshme

Antibiotikët jepen nga mjeku në bazë të llojit të infeksionit bakterial që keni, por kur vjen puna tek efektet anësore të tyre, ato janë të përbashkëta dhe përgjithësisht përfshijnë:

Të vjella

Të vjellat mund të irritojnë stomakun dhe kjo është arsyeja pse shkaktojnë të vjella. Disa njerëz përjetojnë të vjella pasi kanë marrë antibiotikë. Pra duhet t’i merrni ato së bashku me ushqimin për të minimizua të vjellat? Duhet të pyesni mjekun.

Disa antibiotikë mund të merren me ushqimin, kurse të tjera duhet të merren me stomakun bosh.

Diarre

Ndoshta keni dëgjuar për bakteret e mira dhe të këqija në zorrët tuaja.

Antibiotikët s’mund të bëjnë diferencën mes të dyjave, kështu që i vrasin të gjitha. Ky veprim i antibiotikëve në zorrët tuaja, mund të shkaktojë diarre.

Infeksione myku

Nëse jeni grua dhe merrni antibiotikë, gjasat që të prekeni nga myku vaginal janë të larta.

Kështu që do t’ju duhet të kuroni edhe një infeksion të quajtur candida albicans, një lloj kërpudhe.

Plagë në gojë

Edhe meshkujt e vuajnë problemin e mykut nga antibiotikët dhe zakonisht shfaqet nëpërmjet plagëve në gojë.

Diskolorimi i dhëmbëve

Shumë antibiotikë shkaktojnë edhe prishje të ngjyrës së dhëmbëve. Zakonisht tetraciklina njihet për këtë efekt, këshillon Living.

Këto efekte korrigjohen tek dentisti, por në rastin e fëmijëve poshtë moshës 8 vjeç, mund të zgjasin përgjithmonë.

Ndjeshmëri ndaj dritës

Edhe ky është një tjetër efekt anësor i njohur i antibiotikëve. Edhe lëkura juaj bëhet më e predispozuar për t’u djegur nga dielli.

Nëse përjetoni simptoma si dhimbje barku, vështirësi në frymëmarrje dhe skuqje në lëkurë, këshillohuni patjetër me mjekun. /Telegrafi

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *