Vini re! Këto janë simptomat e para që ju paralajmërojnë për problemet me gjëndren tiroide

Injorimi i sëmundjes mund të çojë në rritjen e presionit, probleme në zemër, akumulimin e kolesterolit dhe vdekjen e parakohshme. Çdo e pesta grua në jetë hasë në çrregullime të gjëndrës tiroide, dhe numri i meshkujve të sëmurë po rritet gjithnjë e më shumë, thonë ekspertët.

Përveç gjenetikës, sëmundja e gjëndrës tiroide ndikohet nga jeta e vështirë, të ushqyerit e dobët dhe ndryshimet në statusin hormonal të tilla si shtatzënia dhe menopauza. Çrregullimet në punën e kësaj gjëndre të rëndësishme janë problemi i dytë më i zakonshëm pas diabetit.

Simptomat e para të gjëndrës tiroide të parregullt janë ënjtje qafe, humbje e pashpjegueshme apo shtim në peshë, humbje e flokëve, si dhe ndryshimet në nivelin e energjisë dhe humor. Duke qenë se gjëndra tiroide kontrollon metabolizmin, çrregullimi i saj mund të rezultojë me probleme të sterilitetit dhe presionit të lartë të gjakut, infarkt në zemër dhe probleme të shëndetit mendor në formën e depresionit.

Format më të zakonshme të sëmundjes tiroide janë hipotireoza, ndërsa kushtet dhe shkaqet e çrregullimit janë të ndryshme, kështu që edhe simptomat janë të ndryshme.

Diagnostikimi

Metoda më e zakonshme e diagnostikimit të sëmundjes është analiza në gjak. Nëse hormonet nuk janë në gjendje të rregullt, atëherë bëhet ultratingulli i gjëndrës tiroide. Në disa raste, problemi zgjidhet vetvetiu, ndërsa në shumicën e rasteve nevojitet terapia me barna.

Hipotireoza

Shkaku më i zakonshëm i sekretimit të pamjaftueshëm të hormoneve të tiroides është sëmundja autoimune e sindromës Hashimoto, e cila konfirmohet nga testimi i antitrupave të tiroideve peroksidase (TPO) dhe tiroglobulinës (Tg). Sëmundja autoimune mund të ekzistojë dhe nuk ka çrregullime të hormoneve, por një gjendje e tillë duhet të monitorohet nga një mjek, pasi në këtë rast mund të ketë simptoma të sëmundjes.

Simptomat:

Shtimi në peshë pa marrjen e ushqimeve

Mbajtja e ujit në trup

Kapsllëku dhe problemet e tretjes

Lodhje e vazhdueshme dhe mungesa e energjisë

Çrregullimet e ciklit menstrual

Lëkura e thatë

Rënia e flokëve

Prania e ënjtjes në qafë

Presion të lartë të gjakut

Ndjenja e sulmit në tru

Ndjenja e të ftohtit për shkak të ngadalësimit metabolik

Depresioni

Ngadalësimi psikomotorik

Shterpësia

Trajtimi i hipertireozës përfshin terapi me barna antitireoidal që bllokojnë formimin dhe lirimin e hormonit tiroid, si dhe beta-blockers që punojnë në rastin e ngadalësimit të punës së zemrës.

Pasi terapia mund të rezultojë në efekte anësore si reduktimi i numrit të leukociteve, ajo nuk është e përhershme. Nëse nuk vjen deri te shërimi, atëherë fillon trajtimi me jod radioaktiv, largimi i pjesshëm ose i plotë i tiroides. Nëse është e nevojshme, trajtimi mund të vazhdojë me hormone sintetike.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *