Si mund të parandalohet herpesi i syve?

Herpesi është një skuqje e dhimbshme e shkaktuar nga një riaktivizim i virusit varicella-zoster. Është një gjendje shumë e zakonshme, një në tre persona do e përjetojnë të paktën një herë gjatë jetës së tyre, më së shpeshti pas moshës 50 vjeç. Shpesh herë ndodh që të dalë edhe në syrin tuaj.

Herpesi i syrit quhet herpes zoster ophthalmicus (HZO). Hulumtimet e fundit nga Universiteti i Miçiganit Kellogg Eye Center zbuluan se incidenca e HZO u trefishua midis 2004 dhe 2016. Ata gjithashtu përcaktuan që HZO është më e zakonshme tek ata mbi 75 vjeç.

Ja çfarë duhet të dini në lidhje me simptomat e herpesit në sy, ndërlikimet dhe trajtimet.

Simptomat e herpesit në sy

Herpesat zakonisht prekin vetëm njërën anë të trupit. Kjo për shkak se virusi varicelë-zoster shtrihet i fjetur në trupin tuaj në qelizat nervore pasi të keni pasur lëpushkë. Kur virusi riaktivizohet, ndikon në një nerv që udhëton poshtë, kështu që skuqja e herpesit do të shfaqet në anën e nervit të prekur. Pra, nëse e merrni atë në fytyrën tuaj, kjo do të ndikojë vetëm në anën e djathtë ose të majtë.

Herpesat nuk dalin vetëm në sy, dalin në çdo pjesë të fytyrës. Për shembull rreth 10-20% të rasteve të herpesit shfaqen në sy ose rreth tij.

Nëse keni herpes të syrit, Randall McLaughlin, OD, profesor i asociuar i oftalmologjisë në Kolegjin e Mjekësisë në Universitetin Shtetëror të Ohio, thotë se një skuqje e dhimbshme dhe flluska mund të shfaqen në:

-Ball

-Qepallë

-Maja e hundës

Ju duhet të shqetësoheni veçanërisht nëse skuqja është në majë të hundës, pasi McLaughlin thotë se kjo është zakonisht shenja treguese se syri po preket. Për më tepër, mund të vëreni ndryshime në vizionin tuaj normal, siç është përvoja e shikimit të paqartë.

Sipas Akademisë Amerikane të Ophthalmology, ju gjithashtu mund të përjetoni simptoma të tjera të herpesit që mund të shfaqen edhe para sipërfaqeve të skuqjes, siç janë:

-Ethe

-të dridhura

-Në përgjithësi nuk ndjehen mirë

-kruajtje

-Ndjesitë e djegies

-Ndjesi shpimi

-Ndjeshmëri ndaj dritës

Nëse dyshoni se keni herpes në syrin tuaj, duhet vizitoheni nga mjeku juaj sa më shpejt që të keni mundësi për të parandaluar dëmtimin e mundshëm të përhershëm.

Komplikimet e herpesit në sy

Edhe pse është e mundur të keni komplikime nga një infeksion i rregullt i herpes, shikimi është në rrezik nëse syri juaj është i përfshirë. Komplikimet e rrezikshme të herpesit të syrit mund të përfshijnë:

Dëmtimi i syrit siç është dhëmbja e kornesë, thotë McLaughlin

Verbëri në raste të rënda

Kur keni zhurmë të syrit, nervat e kornesë bëhen të përflakur, dhe derisa të shërohet, mund të keni dhimbje, thotë McLaughlin. Kjo mund të rezultojë në ulje të mprehtësisë së shikimit dhe nuk mund të korrigjohet me syze. Në disa raste, një transplant i kornesë mund të jetë i nevojshëm. Verbëria, një humbje e plotë e shikimit, është më shumë një ndërlikim i rrallë. Për këtë arsye është e rëndësishme të filloni trajtimin herët për të shmangur këto probleme të mundshme të përhershme.

McLaughlin thotë se komplikimet ndryshojnë në baza individuale dhe jo të gjithë do t’i përjetojnë ato. Sa më shpejt që të kërkoni kujdes mjekësor dhe të filloni trajtimin, aq më pak shans do të keni për ndërlikime.

Një ndërlikim që mund të lindë nga çdo infeksion i herpesit është nevralgjia postherpetike, e cila mund t’ju ​​lërë me dhimbje të gjata, mpirje dhe kruajtje që mbetet tre muaj ose më gjatë pasi infeksioni të largohet. Përsëri, fillimi i trajtimit herët do të zvogëlojë rrezikun tuaj për këtë ndërlikim gjithashtu.

Parandalim

McLaughlin thotë se vaksina e herpesit mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun tuaj për të marrë herpes. Ai e rekomandon fuqimisht atë për njerëzit mbi 50 vjeç. Sipas CDC, vaksina e Shingrix është 97% efektive në parandalimin e herpesit tek njerëzit e moshës 50 deri 69 vjeç, dhe 91% efektiv në njerëzit 70 e më të vjetër.

Vaksina është përcaktuar të jetë e sigurt. Efektet anësore të butë si dhimbja në vendin e injektimit, dhimbja e kokës dhe lodhja mund të ndodhin për dy deri në tre ditë.

Trajtimi i herpesit në sy

Sidoqoftë, nëse përfundoni me herpes, McLaughlin thotë se trajtimi më efektiv është mjekimi antiviral.

Sa më shpejt që mund ta filloni, aq më mirë. Ilaçet antivirale janë më efektive kur fillojnë brenda 72 orëve. Këto mjekime do të zvogëlojnë kohëzgjatjen dhe ashpërsinë e infeksionit tuaj, si dhe do të zvogëlojnë rrezikun tuaj për të pasur komplikime të dëmtimit të syrit, verbërisë dhe nevralgjisë postherpetike.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *