Si ta qetësoni ekzemën?

Ata që kanë vuajtur nga ekzema e dinë sesa të pakëndshme mund të jenë problemet e lëkurës. Për fat të mirë, ka hapa që mund të ndërmerren për të lehtësuar këtë gjendje.

Simptomat e dermatitit atopik ose ekzemës janë: kruarje, lëkurë e thatë, e përflakur ose e irrituar – që kryesisht manifestohet në anën e brendshme të gjurit, bërrylave dhe nyjave. Manifestohet gjithashtu në qafë dhe fytyrë.

Fillon të shfaqet në fëmijëri, megjithëse mund të shfaqet në çdo kohë në jetën e një personi. Fëmijët që vuajnë nga ekzema kanë një shans të lartë për të pasur astmë.

Trajtimi standard mjekësor përfshin përdorimin e kremrave steroide lokale. Kremi anti-inflamator do të zvogëlojë kruajtjen dhe skuqjen, por ato mund të kthehen porsa ta ndaloni përdorimin e tij.

Tri hapat e mëposhtëm mund të lehtësojnë ekzemën:

Bëni një test gjaku
Ekzistojnë dy lloje kryesore të reaksioneve imune ndaj ushqimit: një alergji që ndodh menjëherë (reagimi IgE) dhe intoleranca që ndodh pas një periudhe të caktuar kohe (reagimi IgG).

Alergjia ndaj ushqimit është një reagim i një natyre të menjëhershme dhe pezmatimi i lëkurës zakonisht vërehet menjëherë pas marrjes së ushqimit që është shkas. Intoleranca ndaj ushqimit zakonisht vonohet. Mund të duhen deri në 72 orë para se të shfaqet ekzema në lëkurë.

Një test gjaku në të vërtetë mat sasinë e antitrupave (IgE dhe IgG) që një person bën në përgjigje të llojeve të ndryshme të ushqimit. Sa më të larta të jenë nivelet e antitrupave, aq më të ndjeshëm jeni ndaj ushqimit.

Dieta eliminuese përfshin eliminimin e ushqimeve më të zakonshme që shkaktojnë ekzemën në një periudhë prej katër deri në gjashtë javë. Pas kësaj, ushqimet ‘e rrezikshme’ futen gradualisht në dietë, dhe gjatë rrugës, analizohet se cili prej tyre ka një efekt të keq te një person. Ushqimet më të zakonshme ‘të rrezikshme’ janë: produktet e qumështit, vezët, gluteni dhe soja.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *