Përse ndodh kollitja gjatë natës ose pas një vakti?

Kollitja e thatë e zgjatur mund të fshehë një problem të zakonshëm në bazën e saj

Sëmundja e refluksit gastroezofageal (GERB), ndonjëherë është i vështirë të diagnostikohet te njerëzit me kollë kronike, nëse nuk kanë urth.

GERB-i është një gjendje e shpeshtë patologjike që mund të përkufizohet si dëmtim kronik i mukozës së pjesës së poshtme të ezofagut të shkaktuar nga kthimi patologjik i përmbajtjes agresive të stomakut në ezofag, ndonjëherë edhe në gojë ose në rrugët e frymëmarrjes, e ndjekur nga urthi, ënjtja dhe dhimbja në shpretkë si simptomat kryesore.

Përveç simptomave të përshkruara, më pak të shpeshta, por sigurisht të pranishme dhe vështirësi në gëlltitje dhe kollë.

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni dhimbje në gjoks, veçanërisht nëse keni edhe gulçim, ose dhimbje nofullash e krahu.

Shumica e njerëzve mund të menaxhojnë me ndryshime në stilin e jetës dhe ilaçe pa recetë. Por disa njerëz me GERD mund të kenë nevojë për ilaçe madje edhe kirurgji për të lehtësuar simptomat.

“Në përgjithësi, kollitja është mënyra e trupit për të pastruar rrugët e frymëmarrjes dhe “zakonisht shkaktohet nga një ngacmues në fyt ose në rrugët e poshtme të frymëmarrjes”, shpjegon Youngnan Jenny Cho, asistente profesore e otolaringologjisë.

“Fyti juaj mbyllet për një çast dhe presioni i ajrit grumbullohet në gjoks. Pastaj, ndërsa laringu hapet, një shpërthim ajri fluturon jashtë, duke mbajtur çdo mukus ose irritues me vete. Besojeni ose jo, një kollë e fortë mund të krijojë një erë 70 mph”.

Por nëse, kollitja ndodh për çdo herë që ju hani, kjo mund të jetë për shkak të refluksit të stomakut. Ky refluks irriton faringun dhe laringun.

Kur refluksi është më i rëndë, atëherë njihet si GERD (sëmundja e refluksit gastroezofageal). Ky çrregullim tretës shoqërohet më së shpeshti me “një ndjenjë presioni ose djegie pas gjoksit dhe shije të thartë në gojë.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë dhimbje kronike të fytit dhe mukus të tepërt. Hulumtimet tregojnë se të paktën 25% e rasteve të kollës kronike – janë të lidhura me GERD.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *