Me këta përbërës mund të kujdeseni për shëndetin e syve

Dita Botërore e Shikimit festohet çdo vit, të enjten e dytë në tetor. Qëllimi i shënimit të kësaj dite është sensibilizimi i publikut dhe ngritja e vetëdijes për rëndësinë e vizionit të mirë, parandalimit dhe korrigjimit në kohë.

Efektet e verbërisë, dëmtimit të rëndë të shikimit ose humbjes së shikimit kanë një ndikim në jetën e përditshme të më shumë se 800 milionë njerëzve në të gjithë botën.

Disa nga mënyrat për të përmirësuar shikimin dhe për të parandaluar verbërinë nuk janë aspak të komplikuara dhe gjithçka që ju nevojitet është një ndihmë e vogël natyrore.

Një studim i madh i sponsorizuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetit amerikan zbuloi se disa vitamina, kur merren së bashku, mund të parandalojnë humbjen e shikimit te njerëzit që kanë degjenerim makular, si një efekt anësor i plakjes.

Njerëzit që tashmë kanë pasur degjenerim makular mund të zvogëlojnë rrezikun e humbjes së shikimit me më shumë se 25 për qind nëse marrin 500 mg vitaminë C, 400 mg vitaminë E, 15 mg beta-karotinë (karotat janë vërtet të mira për sytë), 80 mg zink dhe 2 mg bakër, çdo ditë në doza të ndara.

Këtu janë përbërësit nga ushqimet që do t’ju ndihmojnë të mbani shëndetin e syve:

Luteinë – gjendet në spinaq, perime jeshile me gjethe dhe misër. Luteina përmirëson shëndetin e syve duke parandaluar dëmtimin oksidativ të retinës. Ju gjithashtu mund ta merrni atë si një shtesë dietike, 6 deri në 30 mg në ditë.

Vitamina C – hulumtimet tregojnë se njerëzit që hanë më shumë fruta dhe perime (të cilat përmbajnë vitaminë C) janë më pak të rrezikuar nga çrregullimet e shikimit sesa ata që hanë pak ushqime të tilla.

Glutathione – gjendet te vezët, hudhra, avokado, shpargu dhe qepa. Ky “pastrues i radikalëve të lirë” është treguar i efektshëm në parandalimin e kataraktit (500 mg në ditë). Ndihmon edhe shtesa dietike N-acetilcisteinë (e njëjta 500 mg në ditë).

Problemi i syve të thatë ndodh më së shumti te njerëzit që kalojnë shumë kohë para një kompjuteri. Simptomat tipike të shoqëruara me një problem të thatë të syve janë: ndjesia e trupit të huaj në sy, “rëra” në sy, djegia, lodhja e syve, dhimbja e syve dhe vizioni i paqartë.

Në Ditën Botërore të Shikimit, konsultohuni me mjekun dhe okulistin tuaj se si mund ta përmirësoni ose ruani shikimin tuaj. Nevojitet pak përpjekje për sy të shëndetshëm dhe rezultatet janë afatgjata.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *