Çfarë ndodh 1 minutë pas vdekjes?

Vdekja është një temë e vështirë për shumë prej nesh. Secili person reagon ndryshe kur bëhet fjalë për të folur për këtë rezultat të pashmangshëm. Shumë njerëz pyesin veten se çfarë ndodh me trupin tonë menjëherë pasi të fiket. Ne ju shpjegojmë sekuencën kronologjike të këtij procesi magjepsës.
Përmbledhje
1. Çfarë ndodh në kohën e vdekjes2. Ndryshimet në trup pas vdekjes3. Një orë pas vdekjes4.2 deri në 6 orë pas vdekjes5. 7 deri në 12 orë pas vdekjes6.12 orë pas vdekjes
Shumica prej nesh shmangen duke menduar për të edhe pse jemi të vetëdijshëm për pashmangshmërinë e fundit. Ndërsa disa njerëz pyesin se cilat mund të jenë mendimet që ndjekin mendjen e një personi që po vdes , të tjerët duan të dinë se çfarë ndodh me trupin e tyre pasi të jetë shuar.

Çfarë ndodh në kohën e vdekjes
Ekziston një ide e përhapur që rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja ndalojnë në kohën e vdekjes. Sidoqoftë, siç shpjegohet nga faqja Very Well Health , truri ynë do të vazhdonte të funksiononte për 10 minuta. Vdekja nuk do të ishte e menjëhershme siç mund të mendohet.

Klinikisht, mjekët vërtetojnë shfaqjen e vdekjes bazuar në kritere të tilla si mungesa e frymëmarrjes, mungesa e pulsit, shtrëngimi i syrit pas ekspozimit ndaj dritës së ndritshme dhe reflekset.. Këto janë shenjat në të cilat mbështeten mjekët para se të vendosin për të kryer ringjalljen.

Ndryshimet në trup pas vdekjes
Sapo të konfirmohet një vdekje, trupi fillon të përjetojë ndryshime nga të cilat më poshtë janë manifestimet e para.

Një orë pas vdekjes
Menjëherë pas vdekjes ndodh gjendja e përtacisë parësore . Kjo rezulton në relaksimin e përgjithshëm të muskujve të trupit. Kështu, tensioni i qepallave dobësohet, nofulla lirohet, bebëzat trashen dhe qëndrueshmëria e nyjeve dhe anëtarëve të tjerë të trupit zvogëlohet.

Këto nyje bëhen fleksibël ndërsa lëkura bie dhe muskujt pushojnë. Kockat e spikatura si nofulla ose ijet kalojnë nëpër të njëjtin proces. Në të njëjtën kohë, sfinkteri relaksohet kur jashtëqitja dhe urina kalojnë jashtë.

Pastaj vjen ajo që quhet zbehje kadaverike e cila bën që trupi të duket i zbehtë në ngjyrë pasi venat e vogla në lëkurë gradualisht bëhen pa gjak. Një fenomen që mund të vërehet më shumë tek njerëzit me lëkurë të hapur sesa tek ata me lëkurë të errët.

Temperatura e zakonshme e trupit është 37 ° C, do të ulet për të arritur temperaturën e dhomës. Ky është një proces i quajtur algor mortis gjatë të cilit temperatura e trupit gradualisht ulet me 1.5 ° C në orë.

Gjithashtu, zbuloni të gjitha gjërat që drejtorët e funeralit mbajnë sekret.

2 deri në 6 orë pas vdekjes
Trupi pastaj do të ulet pasi gjaku nuk pompohet më nga zemra. Ky fenomen quhet livor mortis. Dhe nëse nga ana tjetër trupi mbetet inert, domethënë në të njëjtin vend për disa orë, pjesët e trupit afër tokës mund të marrin një ngjyrë të kuqërremtë dhe vjollce. Shtë një njollë e cila është për shkak të akumulimit të gjakut dhe që në balsamatorët quhet “njolla post mortem”.

Muskujt pastaj fillojnë të forcohen nga ora e tretë. Ky proces i quajtur rigor mortis shkaktohet nga ndryshimet kimike që ndodhin në qelizat e trupit. Gjatë kësaj kohe, qepallat, qafa dhe nofulla ngurtësohen në fillim.

Momentet në vijim ka një ngurtësim i cili do të vazhdojë në nivelin e fytyrës pastaj do të zbresë për të prekur gjoksin, barkun, krahët, këmbët dhe së fundi, ekstremitetet (gishtat dhe gishtat e këmbëve). Duhet gjithashtu të theksohet se fëmijët nuk përjetojnë të njëjtën ashpërsi mortis si të rriturit . Supozohet se arsyeja për këtë lidhet me një masë muskulore shumë më pak të zhvilluar se kjo e fundit.

7 deri në 12 orë pas vdekjes
Ngurtësimi i muskujve përfundon pas rreth 12 orësh , por kjo kohëzgjatje mund të ndryshojë nga një individ në tjetrin, sepse disa parametra hyjnë në lojë: gjendja fizike e personit, mosha e tij, gjinia e tij, faktorët e brendshëm të personit dhe temperatura e ajrit. Gjatë kësaj faze, bëhet e vështirë të manipulosh gjymtyrët e kufomës ndërsa bërrylat dhe gjunjët përkulen ndërsa ekstremitetet përdredhen.

12 orë pas vdekjes
Qelizat pësojnë ndryshime kimike dhe indet e brendshme prishen pasi trupi arrin rigorozitetin maksimal mortis. Si rezultat, muskujt fillojnë të relaksohen. Kjo është dobësi dytësore.

Shpejtësia e shfaqjes së këtij relaksimi të ri do të varet, për shembull, nga temperatura. Në të vërtetë, nëse rezulton e ftohtë, procesi frenohet. Së fundi, ndërsa lëkura fillon të tkurret, flokët dhe thonjtë duket se po rriten. Përtacia dytësore pastaj vazhdon në drejtim të kundërt nga gishtat e këmbëve dhe gishtat në fytyrë. Një fazë që mund të zgjasë deri në dy ditë.

Pra, kjo është ajo që i ndodh trupit disa kohë pas vdekjes. Nga ana tjetër, specialistët kanë parë gjithashtu se çfarë ndjen individi para se të vdesë.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *