Cila është temperatura ideale për një frigorifer?

Për ta mbajtur ushqimin tuaj të freskët dhe për ta ruajtur atë për aq kohë sa të jetë e mundur, është e rëndësishme që frigoriferi juaj të jetë vendosur në temperaturën e duhur, veçanërisht nëse ajri në kuzhinën tuaj është i nxehtë. Mbajtja e ushqimit tuaj në frigorifer në temperaturën e duhur do të ngadalësojë rritjen e baktereve dhe do të parandalojë helmimin e mundshëm nga ushqimi. Ja se si të matni temperaturën e frigoriferit tuaj dhe gjithçka që duhet të dini për ta mbajtur atë të freskët.

Një temperaturë shumë e ulët mund të shkaktojë prishjen e ushqimit dhe mund të përhapë patogjenë si salmonella ose baktere të dëmshme si listeria. Përveç mbajtjes së ushqimit tuaj të freskët dhe shmangies së një problemi shëndetësor, vendosja e saktë e temperaturës së frigoriferit tuaj do të parandalojë ushqimin e tretur që do të duhet ta hidhni.

temperatura e frigoriferit 

Temperatura e frigoriferit – Burimi: Appliance City

Si të matni temperaturën e frigoriferit?

Mund të filloni duke blerë një termometër special për pajisjet shtëpiake në internet ose në një dyqan për përmirësimin e shtëpisë. Vendoseni atë në frigoriferin tuaj dhe lëreni brenda frigoriferit për të paktën 20 minuta para se të kontrolloni temperaturën e treguar. Nëse temperatura në frigoriferin tuaj rezulton të mos jetë e përshtatshme, ndryshojeni atë në panelin e kontrollit.

Temperaturat e treguara në panelin tuaj të kontrollit mund të mos jenë gjithmonë të sakta: mund të tregojnë një temperaturë, por në fakt të jenë dy ose tre gradë më poshtë ose më lart.

Frigoriferët e tjerë mund të mos shfaqin temperaturën, dhe për këtë arsye nuk ju lejojnë ta rregulloni me saktësi: këtu do t’ju duhet një termometër për ta njohur atë. Pasi të keni kontrolluar temperaturën në frigoriferin tuaj dhe ta rregulloni atë, mund të  bëni të njëjtën gjë me frigoriferin tuaj.

Në cilën temperaturë duhet të vendosni frigoriferin tuaj?

Sipas Administratës së Ushqimit dhe Barnave , temperatura e rekomanduar për të vendosur frigoriferin tuaj të jetë  nën 4 ° C, dhe nën 0 ° C për frigoriferin tuaj.

Por temperatura ideale për të vendosur frigoriferin tuaj duhet të jetë më e ulët se temperatura e rekomanduar:  përpiquni ta vendosni midis 1.7 dhe 3.3 ° . Kjo është temperatura perfekte për ta mbajtur ushqimin tuaj të freskët. Mundohuni të mos i tejkaloni temperaturat mbi  3.3 ° C  për ta mbajtur ushqimin më gjatë.

Bakteret që lulëzojnë mbi 4 ° C nuk janë domosdoshmërisht të dëmshme, por as nuk janë të dobishme, dhe është më mirë të shmangni rrezikun e sëmundjes nëse hani ushqim të mbetur në frigoriferin tuaj në shtëpi. Temperaturë e keqe. Ju gjithashtu duhet të merrni masa paraprake dhe të jeni të kujdesshëm me produktet e ngrira, kështu që kontrolloni temperaturën e ngrirësit rregullisht.

Si ta mbani frigoriferin tuaj në temperaturën ideale?

fruta dhe perime 

Fruta dhe perime të rregullta – Burimi: Dyqani i Organizuar

Nëse shihni që frigoriferi juaj qëndron pranë 4 ° C edhe pasi përpiqeni të rregulloni temperaturën, mund t’i zbatoni këto masa për ta mbajtur gjithsesi në temperaturën ideale.

Para së gjithash,  gjithmonë lërini ushqimin të pushojë dhe të ftohet  në tavolinën tuaj para se ta vendosni në frigorifer. Nëse keni pirë supë ose mish të nxehtë , mos i vendosni në  frigorifer menjëherë, pasi ato shpejt do të ngrohin pjesën e brendshme të frigoriferit tuaj. I lëmë të ftohen pak dhe i mbulojmë para se t’i vendosim në frigorifer.

Kontrolloni që vulat e derës së frigoriferit tuaj po funksionojnë siç duhet: ato mbajnë temperaturat brenda të ftohta dhe nëse ato janë të gabuara ose ka rrjedhje, ajri i ftohtë mund të dalë. Prandaj frigoriferi ftohet më vështirë përveç që të fryn faturën e energjisë elektrike. Prandaj do të kurseni energji nëse i kushtoni vëmendje. Gjithashtu, sigurohuni  që të pastroni rondelet e derës rregullisht .

Kontrolloni që të mos keni problem me derën e frigoriferit tuaj  dhe përpiquni ta hapni sa më pak të jetë e mundur  : kështu del ajri i ftohtë dhe ajri i nxehtë. Edhe nëse hezitoni para frigoriferit tuaj, bëjeni këtë pa e lënë derën e frigoriferit tuaj të hapur dhe gjithmonë mbyllni derën shpejt pasi të keni marrë diçka brenda. Gjithmonë sigurohuni që të mbyllni derën e frigoriferit në mënyrë të sigurt për të ruajtur ushqimet tuaja të ngrira.

Mbushni frigoriferin dhe frigoriferin tuaj. Kjo mund të duket e habitshme për ju, por është kështu: sa më i mbushur frigoriferi juaj, aq më gjatë mbahet temperatura në një temperaturë të mirë. Nëse ndarjet dhe raftet e frigoriferit tuaj janë plot, ushqimi do të qëndrojë më i freskët. Mos e mbingarkoni hapësirën tuaj të frigoriferit, pasi kjo mund të ketë efekt të kundërt dhe të zvogëlojë rrjedhën e ajrit, gjë që mund të shkaktojë xhepa të ajrit të nxehtë.

Ruajtja e një temperature të mirë në frigorifer do t’ju lejojë të ruani ushqimin tuaj më gjatë dhe ta mbani atë të freskët para se ta hani. Ju me siguri do të konsumoni produkte të freskëta dhe do të jeni në gjendje të hani në paqe jogurtët, mishin dhe djathrat tuaj! Sigurohuni që t’i mbani frigoriferët tuaj në gjendje të mirë, dhe nëse janë të paorganizuar, mund të kërkoni ide për një ndryshim të zgjuar!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *