Disa nga shkaqet e urinimit të shpeshtë

Urinimi është një proceset fiziologjike të çdo njeriu, por ndodh që në momente të caktuara ky proces të ndodh më shpesh se sa duhet. Shkaqet e këtij çrregullimi janë të shumta, ndër to veçohen:

Pini shumë ujë


Këtu nuk është vetëm uji që pini direkt. Ju merrni 20-30% të ujit nga ushqimet dhe më shumë nga pijet e tjera. Është mjaft e qartë, që shumë ujë do t’ju bëjë të urinoni më shumë. Kjo ulë kripën në gjakun tuaj në nivele jo të shëndetshme. Ndiqni rregullin “Goldilocks”: Pini mjaftueshëm për të mbajtur urinën tuaj të pastër ose të verdhë të lehtë, por jo aq shumë sa kaloni gjithë ditën në banjë.

Infeksione të traktit urinar

Ky është shkaku më i zakonshëm i urinimit të shpeshtë. Bakteret infektojnë veshkat, fshikëzën ose tubat që i lidhin ato me njëri-tjetrin dhe me botën e jashtme. Fshikëza juaj rritet dhe nuk mund ta mbajë urinën, e cila mund të jetë e errët, e përgjakshme ose e çuditshme.

Diabeti (Mellitus)

 

Tipi 1 dhe tipi 2 ngrenë sheqerin tuaj në gjak. Veshkat tuaja përpiqen ta filtrojnë, por kjo nuk mund të zgjas shumë. Në këtë mënyrë, sheqeri përfundon në urinën tuaj. Kjo tërheq më shumë ujë nga trupi juaj dhe ju bën të urinoni më shumë. Urinimi i shpeshtë është një nga shenjat e para të diabetit.

Diabeti Insipidus

Kjo është një formë tjetër nga diabeti i tipit 1 ose i tipit 2. Këtu, trupi juaj nuk mund të përdorë ose të mos prodhojë mjaftueshëm vasopressin, një hormon që i tregon veshkave të lirojë ujë në gjak, kur të keni nevojë për të. Ju mund të ndiheni të lodhur, të shqetësuar, të hutuar dhe shumë të etur. Ju gjithashtu mund të urinoni më shpesh.

Medikamentet diuretike

Këto barna trajtojnë presionin e lartë të gjakut dhe problemet e mëlçisë dhe veshkave. Ato i bëjnë veshkat të lëshojnë më shumë kripë në urinën tuaj, gjë që ju bën të urinoni më shumë. Kjo mund të shkaktojë humbjen natriumi dhe kaliumi, gjë që nuk është e mirë për shëndetin tuaj.

Gurët në veshka

Kripërat dhe mineralet mund të formojnë shkëmbinj të vegjël në veshka. Ju zakonisht ndjeni se duhet të urinoni shpesh, por nuk bëni gjë. Ju gjithashtu mund të keni përzierje, ethe, të dridhura dhe dhimbje serioze në pjesën e fundit të shpinës. Pesha shtesë, dehidrimi, dietat me proteina të mëdha dhe gjenetika e familjes janë ndër shkaktarët kryesorë të tyre.

Shtatzënia

Ndërsa foshnja juaj rritet në barkun tuaj, ajo merr më shumë hapësirë dhe shtyn në fshikëzën tuaj, gjë që ju bën të urinoni më shpejt. Por edhe para kësaj, kur fëmija juaj ishte një embrion i futur në mitër, ajo shkakton trupin tuaj krijimin e një hormoni të shtatzënisë të quajtur gonadotropinë chorionic që ju bën të urinoni më shumë.

Goditjet

Ndonjëherë këto dëmtojnë nervat që kontrollojnë fshikëzën tuaj. Ju mund të dëshironi të shkoni më shpesh, por nuk nxirrni gjë ose nxirnni shumë. Parkinsoni, skleroza e shumëfishtë dhe sëmundjet e tjera të trurit mund të kenë efekte të ngjashme.

Infeksionet vaginale

Kjo ndodh në rastet kur vagina juaj është infektuar nga maja, bakteret, viruset, medikamentet, ose ndryshimet hormonale. Kjo gjithashtu mund të ndodhë nga kimikatet në krem, spray, ose rroba. Ju mund të keni të kruara djegie kur urinoni ose gjatë marrëdhënieve seksuale. Ju gjithashtu mund të ndieni një erë gjatë urinimit dhe doni të urinoni sa më shpesh.

Shumë alkool ose kafeinë

Ata veprojnë si diuretik dhe largojnë më shumë ujë nga ju. Ata gjithashtu pengojnë trupin tuaj që të prodhojë vazopresinë, një hormon që tregon veshkave të lirojë më shumë ujë në trupin tuaj në vend që ta dërgoni atë drejt fshikëzës tuaj.

Menopauza

Kjo është kur një grua ndalon të ketë periudhën e saj, rreth moshës 50 vjeç. Trupi juaj prodhon më pak hormon estrogjen dhe kjo mund të bëjë që ju doni të urinoni më shumë.

Prostata

Meshkujt kanë një gjëndër arre, prostatë, e cila mund të rritet më shumë pas moshës 25 vjeçare. Një prostatë e zgjeruar mund të bëjë që ju të urinoni më shumë, ndonjëherë urgjentisht. Rrallë, kjo mund të jetë një shenjë e sëmundjeve më serioze si kanceri.

Apnea e gjumit

Gjumi i thellë sinjalizon trupin tuaj për të prodhuar një hormon (ADH) që i thotë trupit tuaj të mbajë ujë derisa të zgjoheni. Apnea e gjumit ndërpret frymëmarrjen tuaj dhe kjo pengon trupin që të prodhojë ADH. Plus, gjaku juaj nuk merr shumë oksigjen, gjë që i bën veshkat të të heqin sa më shumë ujë.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *