Ushqimi që ndihmon në parandalimin e osteoporozës

Ne të gjithë mund të kemi disa nocione të paramenduara kur bëhet fjalë për kumbullat e thata. Nuk është sekret se ato kanë një reputacion si ushqim me vlera ushqyese, kjo falë përmbajtjes mbresëlënëse të fibrave. Megjithatë, një hulumtim i ri ka zbuluar se këto fruta të thata mund të ofrojnë më shumë sesa përfitime shëndetësore të sistemit të tretjes.

Thuhet se kumbullat e thata mund të luajnë rol kyç në shëndetin e kockave për gratë pas menopauzës.


Osteoporoza është një sëmundje që karakterizohet nga reduktimi i ndjeshëm i densitetit mineral të kockave. Si rezultat, kockat janë më të dobëta dhe më të prirura për fraktura. Estrogjeni është një hormon që mbron kockat dhe zvogëlohet ndjeshëm në menopauzë, kështu që gratë pas menopauzës janë në një rrezik më të lartë të preken nga osteoporoza.

Për fat të mirë, faktorët e modifikueshëm si zgjedhjet e ushqimit po bëhen gjithnjë e më të popullarizuar për reduktimin e rrezikut të osteoporozës, veçanërisht me anë të një diete mesdhetare. Shumica e kërkimeve rreth ushqimeve për osteoporozën fokusohen në lëndët ushqyese të shëndetshme për kockat, si kalciumi dhe vitamina D. Por ky studim i fundit u fokusua në potencialin anti-inflamator të kumbullave të thata, dhe se si mund të kontribuojnë në kocka të shëndetshme.

Kumbullat e thata janë të pasura me kalium, bakër, vitaminë K, vitaminë A dhe shumë përzierje fenolike, të cilat janë një lloj antioksiduesi. Studiuesit shpjeguan se këto lëndë ushqyese mund të funksionojnë në mënyrë sinergjike për të ndihmuar në ruajtjen e shëndetit të kockave pas menopauzës, ndërsa gjithashtu reduktojnë stresin oksidativ dhe inflamacionin.

Kumbullat e thata po ashtu ofrojnë përfitime të shëndetshme për zorrët nga përmbajtja e tyre e lartë e fibrave, të cilat gjithashtu mund të ndihmojnë në qetësimin e inflamacionit. Ndërsa nevojiten më shumë kërkime për të sqaruar marrëdhënien midis kumbullave të thata dhe shëndetit të kockave, kjo është një provë mjaft bindëse për t’i shtuar ato në dietën tuaj, veçanërisht për gratë pas menopauzës.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *