Një simptomë e pazakontë e shtatzënisë që zbulon se e cilës gjini është bebja

Nëse pyesni shkencëtarët, një gjë e vogël tregon qartë nëse bebja është djalë apo vajzë

Sipas një studimi të Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit dhe institutit suedez “Karolinska”, shtatzënat që mbajnë djem konsumojnë 10 për qind më shumë kalori gjatë ditës sesa ato që presin vajza, por mesatarisht nuk shtojnë më në peshë!

Studimi, i cili u publikua në fillim të shekullit të 21-të nga British Medical Journal, shpjegon se djemtë e porsalindur janë më të rëndë në lindje se vajzat dhe se kjo tregon një lidhje midis oreksit të nënës në shtatzëni dhe gjinisë së fetusit.

Djemtë peshojnë rreth 100 gramë më shumë se vajzat në momentin e lindjes, ka treguar hulumtimi, transmeton Telegrafi.

Ky studim analizoi të dhënat e të ushqyerit të 244 grave shtatzëna në Shtetet e Bashkuara përpara se të shkonin për një kontroll rutinë në javën e 27-të të shtatzënisë.

Të gjitha gratë më vonë lindën fëmijë me peshë mesatare dhe u përcaktua se ato që lindën djem hanin rreth 10 për qind më shumë kalori se nënat që lindin vajza. Megjithatë, ata nuk shtuan më në peshë.

“Kjo padyshim tregon se është vetë fetusi,” tha në atë kohë Kent Thornburg nga Universiteti Shëndetësor i Oregonit.

– Është një hipotezë realiste që fetusi stimulon oreksin e nënës në raport me nevojat e saj për rritje optimale.

Gjetjet e këtij studimi tregojnë se ka komunikim kimik midis nënës dhe fetusit, kështu që nëse djemtë rriten më shumë se vajzat dhe nënat, ata dërgojnë një sinjal se duhet të hanë më shumë për t’i mundësuar ata të rriten.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.