Rusët duan t’i marrin jetën/ SHBA i ka dhënë Presidentit të Ukrainës telefonin me te cilin nuk e gjejne dot Ruset

SHBA mbetet në kontakt të rregullt me presidentin ukrainas Volodymyr Zelenskyy përmes një telefoni satelitor që SHBA-ja i dha qeverisë ukrainase muajin e kaluar përpara se të ndodhte pus htimi. Sipas një zyrtari amerikan, kur SHBA po përgatitej të evak uonte ambasadën, dhe me rritjen e fr ikës për push timin rus që po ndodh tani, SHBA-të ua dërguan telefonin që tani po përdoret tek homologët e tyre ukrainas.

Telefoni i sigurt i lejon Zelenskyy-t të qëndrojë në kontakt me SHBA-në ndërsa ai është në lëvizje. Zelenskyy e ka bërë të qartë se synon të qëndrojë në vend dhe aktualisht po lëviz në shumë vende në Kiev që mbrohen nga us htria. Më parë, Zelenskyy kishte filmuar video mesazhe të tij duke folur përpara monumenteve ose ndërtesave të tjera të njohura, por fjalimi i tij në Parlamentin Evropian të martën u dha nga një dhomë e dekoruar vetëm me një flamur ukrainas.

Shtetet e Bashkuara i dhanë një telefon të ngjashëm satelitor edhe ministrit të Jashtëm ukrainas Dmytro Kuleba. Telefonat karikohen me energji elektrike, por fillimisht u deshën disa ditë që ukrainasit të mësonin dhe të punonin me ta sepse udhëzimet se si ta përdornin ishin në anglisht, jo në gjuhën ukrainase. Po ashtu, telefoni nuk mund të hak ohet, gjë që do të përbënte rr ezik për jetën e tij.


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *