Një përbërës është shumë i rëndësishëm në luftën kundër tensionit të lartë

Kushdo që vuan nga presioni më i lartë se 120 nga 80 rekomandohet të rrisë dozat e kaliumit në dietë, sigurisht, me kusht që të mos ketë ndonjë problem tjetër shëndetësor.

Ushqimet e pasura me kalium janë të rëndësishme në luftën kundër presionit të lartë të gjakut, sepse ky përbërës lehtëson efektet e natriumit.


Sa më shumë kalium në ushqimin që hani, aq më shumë natrium ekskretohet në urinë. Kaliumi gjithashtu ndihmon në lehtësimin e presionit në muret e brendshme të enëve të gjakut, gjë që ndikon edhe në hipertension.

Të gjithë ata që vuajnë nga presioni më i lartë se 120 nga 80 rekomandohet të rrisin sasinë e kaliumit në dietën e tyre, sigurisht, me kusht që të mos kenë ndonjë problem tjetër shëndetësor.

Duhet theksuar se mund të ketë një efekt të keq te pacientët që vuajnë nga veshkat ose ata që tashmë marrin medikamente të caktuara. Prandaj, rritja e sasisë së kaliumit përmes ushqimit duhet të diskutohet me mjekun tuaj.

Sasia e rekomanduar e kaliumit për një të rritur është 4700 miligramë në ditë. Shumë ushqime e përmbajnë këtë përbërës: kajsia, portokalli, agrumet, pjepri, kumbulla, rrushi i thatë dhe hurmat. Nga perimet do ta gjeni te patatet, bizelet, spinaqi, perimet jeshile, si dhe te domatet dhe lëngu i tyre.

Kaliumi gjendet edhe në kërpudha dhe ton, por edhe në qumësht dhe kos. Nëse shmangni ushqimet e qumështit, mund të bëni çdo mëngjes një lëng të trashë portokalli, kajsie (ndoshta të thata) ose banane dhe pak qumësht vegjetal.

Suplementet nuk rekomandohen, veçanërisht pa mbikëqyrje mjekësore.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *