Pse fëmijët ankohen për dhimbje në këmbë natën dhe si t’i ndihmoni ata

Dhimbja në këmbë zakonisht ndodh vonë pasdite ose në mbrëmje, gjë që mund të bëjë që fëmija juaj të zgjohet në mes të natës.

Dhimbja e këmbës ose dhimbja e rritjes zakonisht fillon në fëmijërinë e hershme, rreth moshës 3 ose 4 vjeç, dhe mund të ndodhë edhe te fëmijët e moshës 8-12 vjeç, rreth kohës së rritjes së tyre të shpejtë.


Fenomeni i dhimbjes së rritjes, i cili ende nuk është plotësisht i qartë për mjekët, prek rreth një të tretën e fëmijëve të moshës tre deri në 12-vjeç. Më së shpeshti prek pjesën e përparme të këmbës, gjunjët dhe ijët. Kjo dhimbje therëse zakonisht largohet deri në mëngjes, por është një ngushëllim i vogël për fëmijën.

Dhimbja e këmbës – shkaqet

Askush nuk e di me siguri se nga vjen dhimbja, por ka shumë teori. Megjithatë, rritja e kockave nuk dëmton – mbani në mend, nuk janë vetëm kockat në këmbët e një fëmije që bëhen më të mëdha.

“Ndërsa fëmijët rriten mjaft shpejt, po ashtu rriten edhe muskujt, tendinat dhe ligamentet e tyre,” tha Jason Homme, një asistent profesor i pediatrisë pranë klinikës Mayo në Rochester. Këto pjesë të trupit “mund të mos rriten me të njëjtin ritëm, gjë që mund të shkaktojë pak dhimbje”.

Pavarësisht nga emri “dhimbje e rritjes”, nuk ka asnjë provë të fortë që dhimbjet e rritjes janë të lidhura me rritje të shpejtë.

Dhimbja në këmbë mund të jetë edhe nga vrapimi, kërcimi dhe loja gjatë ditës. Nëse familja juaj ka një histori të sindromës së këmbëve të shqetësuara, fëmija juaj mund ta ketë atë. Ka shkaqe të tjera të mundshme. Mund të jetë një problem psikologjik apo edhe mungesë e vitaminës D në dietën e tyre.

Simptomat

Dhimbjet e rritjes janë të ndryshme për çdo fëmijë – disa do të lëndojnë më shumë, të tjerët më pak. Shumica e fëmijëve nuk vuajnë nga dhimbja çdo ditë. Dhimbja në këmbë mund të vijë dhe të shkojë, mund të zgjasë me muaj apo edhe vite. Shumica e fëmijëve e tejkalojnë dhimbjen e rritjes brenda pak vitesh.

Dhimbjet në këmbë zakonisht ndodhin vonë pasdite dhe në mbrëmje, pak para darkës dhe para gjumit. Dhimbja në këmbë mund të jetë aq e dhimbshme sa mund ta zgjojë fëmijën tuaj nga gjumi. Nëse fëmija është mjaft mirë në mëngjes, mos mendoni se po shtiret pasi dhimbja zhduket në mëngjes. Zakonisht nuk e shqetësojnë fëmijën kur luan sport apo aktivitete të tjera.

Në përgjithësi, dhimbjet e rritjes ndihen në të dyja këmbët, veçanërisht në pjesën e përparme të kofshëve, në pjesën e pasme të këmbëve ose pas gjunjëve.

Diagnoza

Një mjek zakonisht mund të diagnostikojë dhimbjen e rritjes duke ekzaminuar fëmijën tuaj dhe duke bërë pyetje në lidhje me historinë dhe simptomat e tij ose të saj mjekësore. Është e rëndësishme të përjashtohen të gjitha shkaqet e tjera të mundshme të dhimbjes përpara se të bëni një diagnozë – dhimbjet e rritjes. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të shihni një mjek nëse mendoni se fëmija juaj ka dhimbje në rritje ose ndonjë dhimbje në gjymtyrë.

Nëse fëmija juaj ka dhimbje në rritje, mjeku nuk do të shohë asgjë jonormale gjatë ekzaminimit fizik. Testet e gjakut dhe rrezet Rëntgen zakonisht nuk nevojiten në këtë rast.

Hulumtimet kanë treguar se rritja e aktivitetit fizik gjatë ditës mund të rezultojë në simptoma më të shpeshta të dhimbjes së rritjes gjatë natës, kështu që ndonjëherë rekomandohet pushim më i shpeshtë.

Dhimbje në këmbë – si ta lehtësoni atë?

Me këto teknika të thjeshta, ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të kapërcejë dhimbjen në këmbë dhe të ndihet më mirë.

Masazh i këmbëve

Shtrirja e muskujve të këmbës. Kjo mund të jetë e vështirë për fëmijët më të vegjël.

Vendosja e kompresave të ngrohta ose ngrohësve në një këmbë të lënduar. Sigurohuni që të mos jenë shumë të nxehtë dhe mos i përdorni gjatë gjumit.

Nëse dhimbja nuk zvogëlohet, pyesni pediatrin tuaj për ilaçe kundër dhimbjeve pa recetë, si paracetamoli ose ibuprofeni. Asnjëherë mos i jepni aspirinë një fëmije. Përdorimi i aspirinës te fëmijët ka qenë i lidhur me një sëmundje kërcënuese për jetën e quajtur sindroma Reye.

Nëse dhimbja vjen dhe shkon, përgjigja më e mirë është thjesht të ngushëlloni fëmijën tuaj, thotë Thomas J.A. Lehman, kreu i Departamentit të Reumatologjisë Pediatrike në Spitalin Special të Kirurgjisë në New York City.

Kur duhet të kërkoni ndihmë mjekësore?

Është e rëndësishme të mbani mend se dhimbjet e rritjes ndjehen pothuajse gjithmonë në të dyja këmbët. Dhimbja vetëm në njërën këmbë mund të jetë shenjë e një gjendjeje më serioze dhe sigurohuni që të telefononi një mjek.

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se dhimbja e këmbës, ose dhimbja e rritjes, prek muskujt, jo nyjat, dhe për këtë arsye nuk shkakton çalë apo temperaturë.

Këto simptoma mund të nënkuptojnë diçka më serioze se dhimbja e rritjes:

lëndime, të tilla si rënia

ethe

humbje e oreksit

çalë ose vështirësi në ecje

dhimbje në njërën këmbë

skuqje

nyje të kuqe, të ngrohta, të lënduara, të fryra

lodhje

dobësi

humbje peshe

Në këto raste prindërit duhet të shkojnë te mjeku për të përjashtuar sëmundje të tjera si reumatizma apo inflamacion bakterial. Në konsultim me një pediatër, ju mund t’i jepni fëmijës suaj një ilaç kundër dhimbjeve pa recetë, si acetaminofen ose ibuprofen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *