Te gjithe Shqiptaret lene k oken pas tyre, por ja se cfare nuk keni ditur per to, kur ta merrni v esh do t’i hani dhe me shume

Domatja është një nga produktet që prodhohet masivisht në Shqipërisht, pa të cilën shumë prej gatimeve tona nuk do të kishin kuptim.Ëmbëlsia e saj e ndërthurur këndshëm me athtësinë e lehtë ofron një ndjenjë freskie të pazëvendësueshme.Shija nuk është i vetmi aspekt për të cilin njerëzit ‘lënë kokën’ pas domates. Ajo ka një profil shumë të pasur ushqimor dhe shëndetësor. Domatet ofrojnë shumë vlera shëndetësore. Më poshtë do të mësoni të gjitha vlerat e domateve jeshile, të cilat vilen para se të piqen dhe të marrin ngjyrën e kuqe.

Domatet jeshile përmbajnë shumë vitaminë C dhe më shumë ujë.


Ato janë gjithashtu të pasura me kalçium, hekur, magnez, fosfor, kalium, sodium dhe zink.

Kundër Va.ri.çe.ve

Substancat e domateve jeshile janë të ngjashme me aci.din acetil.salicilik që hollon gja.kun.Njerëzit që vuajnë nga variçet mund të përdorin domatet jeshile si një terapi alternative ndaj holluesve të gja.kut.Fetat e domateve jeshile mund të vendosen mbi va.ri.çe dhe të mbahen për 20 minuta.Kjo procedurë duhet të përsëritet disa herë për rezultate maksimale.Me përdorimin e domateve jeshile, va.ri.çet do të zh.du.ken gradualisht.

Kundër Radikaleve Të Lira

Domatet jeshile përmbajnë flavonoidë dhe vitaminë A që lu.fto.jnë radikalet e lira.Këto të fundit prodhohen gjatë ekspozimit të gjatë ndaj rrezeve ultra vjollcë dhe pajisjeve elektronike.Konsumi i mjaftueshëm i domateve jeshile ndihmon në minimizimin e nivelit të radikaleve të lira në organizëm.

Kolesteroli

Domatet jeshile përmbajnë majftueshëm proteinë, vitaminë B3 dhe yndyrna të mira që luajnë një rol thelbësor në uljen e kolesterolit.

Shërim Nga Inflamacioni

Domatet jeshile përmbajnë bioflavonoide që lu.fto.jnë bak.teret dhe inflamacionin në organizëm.Në këtë mënyrë ato përshpejtojnë shërimin nga inflamacioni dhe zbusin dhi.m.bjet që e shoqërojnë atë.

Parandalimi i Plakjes së Parakohshme

Në 100 gramë domate jeshile gjenden 23.4 mg vitaminë C.Kjo e fundit rigjeneron qelizat e lëkurës dhe parandalon shfaqjen e rrudhave të para në lëkurë.Për më tepër, vitamina A dhe kaliumi ruajnë freskinë e lëkurës dhe e bëjnë atë më të tendosur.

Domatet Jeshile Për Peshën

Domatet jeshile përmbajnë karbohidrate, fibër, proteinë dhe sheqerna që i japingorganizmit ushqyesit dhe energjinë e nevojshme.Në të njëjtën kohë, domatet ulin sasinë e yndyrnave të këqija në organizëm që nxisin akumulimin e dhjamit.

Masa Muskulare

Domatja jeshile përmban tomatidinë, një përbërës që nxit formimin e qelizave muskulare dhe mbron masën muskulare.

Shëndeti i Syve

Domatet jeshile i bëjnë mirë shëndeti të syve.Ato përmbajnë vitaminë A, e cila është vitamina kryesore për mbrojtjen e cilësisë së shikimit.Nëse nuk jeni dashamirës të karrotave – një ushqim tjetër i mirë për sytë- atëherë mund të zgjidhni domatet jeshile si një alternativë e shëndetshme

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *