Sëmundjet që mund të evitohen nëse konsumoni vaj ulliri

Fama e tij është e njohur ndër shekuj. Hulumtimet moderne konfirmojnë se vaji i ullirit është një përbërës që duhet shtuar në dietën e përditshme. Një studim i fundit pohon se më shumë se gjysmë luge vaj ulliri në ditë mbron trupin nga sëmundjet kardiovaskulare, Alzheimeri por edhe vdekja e parakohshme.

Ndër vajrat vegjetale të ngrënshme, ai ka përqindjen më të lartë të yndyrave të pangopura, të cilat reduktojnë kolesterolin “e keq” LDL dhe rrisin HDL “të mirë”. Për më tepër, ul presionin e gjakut dhe përmban komponime bimore që ofrojnë veti anti-inflamatore dhe antioksiduese.


Llojet e ndryshme të vajit të ullirit janë të disponueshme në treg, nga i zakonshëm në ekstra të virgjër. Ky i fundit është burimi kryesor i yndyrës në dietën mesdhetare, një nga modelet dietike më të shëndetshme të mbështetur nga Shoqata Amerikane e Zemrës për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Vaji ekstra i virgjër i ullirit i është nënshtruar një procesi të thjeshtë bluarjeje, pa asnjë trajtim që ndryshon cilësinë e tij. Në të kundërt, vaji i zakonshëm i ullirit ka pësuar një sërë procesesh dhe më pas përzihet me 5-15% ekstra të virgjër. Vaji i ullirit mund të merret i papërpunuar, në sallata dhe perime.

Është një zëvendësues më i shëndetshëm i gjalpit në gatim. Në studimin e Dr. Frank Hu, të publikuar në Gazetën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë, zëvendësimi i yndyrave të pashëndetshme me vaj ulliri u shoqërua me një rrezik më të ulët të vdekjes.

recommended by

BRAINBERRIES
The Truth About Elon Musk That Most Don’t Know
LEARN MORE
Natyrisht, kërkohet një model më i përgjithshëm i zakoneve të shëndetshme për të siguruar një shëndet më të mirë. “Një sasi e moderuar e yndyrës vegjetale, e kombinuar me zakone të tjera të mira, janë qëllime të rëndësishme për çdo model të shëndetshëm të të ushqyerit,” tha Christopher Gardner.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *