Një testi i gjakut për të identifikuar defektet e rrezikshme të zemrës së fetusit në mënyrë prenatale

Studiuesit në Spitalin Beaumont në Royal Oak, Michigan, kanë zbuluar një test gjaku që përdor inteligjencën artificiale dhe biomarkerët e lidhur me gjenetikën tek gratë shtatzëna për të identifikuar me saktësi defektet e lindura të zemrës së fetusit përpara lindjes.

“Ne e dimë se kur defektet kongjenitale të zemrës diagnostikohen herët – idealisht para lindjes – rezultatet mund të përmirësohen ndjeshëm dhe vdekshmëria dhe sëmundshmëria mund të reduktohen,” tha Dr. Ray Bahado-Singh, shefi i sistemit të Obstetrikës dhe Gjinekologjisë, në Beaumont Health dhe autori kryesor i studimit.

“Zbulimi i saktë prenatal i defekteve të lindura të zemrës së fetusit”, është studimi i cili shfaqet në një numër të fundit të Gazetës Amerikane të Obstetrikës dhe Gjinekologjisë, shkruan Medical Xpress përcjell Gazeta Shneta.

Dr. Bahado-Singh dhe studiues nga tre institucione të tjera shfrytëzuan fuqinë e inteligjencës artificiale për të identifikuar dhe vlerësuar ADN-në e fetusit që ekziston në qarkullimin e gjakut të nënës.

Mes tjerash, Dr. Bahado-Singh paralajmëron se nevojiten studime më të mëdha perspektive për të vërtetuar këto gjetje.

Megjithatë, ai tha se kjo metodë zbulimi minimalisht invazive është një hap i parë i rëndësishëm në krijimin e një plani efektiv veprimi pas lindjes që i vë foshnjat në rrezik drejt rrugës së duhur për të marrë vëmendjen intensive mjekësore dhe kirurgjikale që u nevojitet.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve të shtatzënisë KLIKO KËTU.

“Pasi të konfirmohen, këto rezultate mund të çojnë në protokolle të reja emocionuese dhe më e rëndësishmja, përmirësime të rezultateve për të sapolindurit dhe familjet e tyre,” tha Dr. Bahado-Singh.

Aktualisht, ultratingulli që imazhon zemrën e fetusit është i vetmi mjet ekzaminues i disponueshëm për zbulimin e hershëm (prenatal) të defekteve kongjenitale të zemrës, tha Dr. Bahado-Singh.

Fatkeqësisht, në Shtetet e Bashkuara, vetëm rreth gjysma e defekteve kongjenitale të zemrës së fetusit identifikohen në ultratinguj para lindjes.

Për shkak të këtij kufizimi, tani është standardi i kujdesit për të kontrolluar dhe monitoruar nivelet e oksigjenit tek të porsalindurit nëpërmjet oksimetrisë pulsore.

Defektet e lindjes, veçanërisht ato që rrjedhin nga sëmundjet e zemrës, janë shkaku kryesor i vdekshmërisë foshnjore.

Këto përfshijnë vrimat në zemër, më të zakonshmet dhe defekte të tjera potencialisht vdekjeprurëse kardiake të lindjes që mund të ndikojnë në nivelet e oksigjenit dhe rrjedhjen e gjakut në lindje; anomalitë e valvulave dhe të tjera.

Pirja e duhanit, përdorimi i alkoolit, toksinat mjedisore dhe mungesa e vitaminave janë të gjithë kontribues të njohur në zhvillimin e defekteve kongjenitale të zemrës.

Analiza e inteligjencës artificiale e ADN-së qarkulluese (përfshirë fetusin) e nxjerrë nga gjaku i nënës, shpjegoi Dr. Bahado-Singh, “na mundëson të shqyrtojmë në mënyrë efikase miliarda pjesë informacioni në gjenom. Kjo përfshin identifikimin e shpejtë të parashikuesve specifikë të një fetusi të mundshëm dhe defekte në zemër si dhe ndarjen e atyre që kanë nevojë për monitorim të vazhdueshëm.” /Gazeta Shneta/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *